Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира членството на Финландия в отбранителния алианс след руската офанзива срещу Украйна, съобщи TRT World. Парламентът в четвъртък единодушно подкрепи присъединяването на скандинавската страна. Законодателният орган на Унгария одобри подобен законопроект по-рано тази седмица.

Това оставя Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, само на няколко технически стъпки от това да стане 31-вият член на най-мощния военен блок в света.

Решението беше очаквано.

Припомняме, че Финландия и нейната съседка Швеция сложиха край на десетилетията на военно необвързаност и решиха да се присъединят към НАТО миналия май на фона на руската офанзива в Украйна.

Кандидатурите им бяха приети на срещата на върха на алианса през юни, но трябваше да бъдат ратифицирани от всички парламенти на членовете – процес, който спря след политически възражения и възражения относно сигурността, повдигнати от Турция и Унгария.

Турция, член на НАТО от над 70 години, поиска от двете скандинавски страни да предприемат конкретни действия срещу терористични групи като ПКК и „Фето“, за да се присъедини към алианса.

Швеция прие закон срещу тероризма миналия ноември, надявайки се, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм да се присъедини към НАТО. Новият закон, който ще влезе в сила на 1 юни, ще позволи на шведските власти да преследват лица, които подкрепят терористични организации.

Страната обаче се сблъска с неприемане и от Унгария заради коментари за работата на правителството си. Така, Швеция вече не очаква присъединяване преди юли.

Според Анкара, Финландия е направила необходимото, за да получи членство, докато Швеция има още работа за вършене.

Финландия показа своята воля и решителност в борбата с тероризма както в нормативната уредба, така и в практиката, каза заместник-министърът на външните работи Бурак Акчапар, който запозна депутатите с предложението за законопроекта.

„От началото на този процес Финландия беше по-подготвена и решена да отговори на чувствителността и очакванията на нашата страна“, добави той.

Вижте още:

Столтенберг: НАТО укрепва връзките си с ЯпонияНАТО ще продължи да укрепва партньорството си с Япония на фона на войната в Украйна. Това заяви гене…Jan 31 2023skafeto.com


loading...