търговски партньор №1 на САЩ
Снимка: Japanexperterna.se @ Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Новата студена война затваря врати на едни, но отваря нови бизнес възможности за други. Мексико изглежда в по-добра позиция от почти всяка друга страна и може да се възползва от нея. Напреженията между САЩ и Китай прекрояват картата на глобалната търговия, докато икономика номер 1 иска да намали зависимостта на веригата за доставки от геополитически съперници и да си осигури внос от по-близо до дома място. Тук идва и ролята на Мексико, който привлича внимание и по двата важни въпроса. Това е една от причините страната да изпревари Китай като най-големия доставчик на стоки за огромния си съсед и клиент.

Освен това Мексико може да се похвали с най-силната валута в света тази година и един от най-добре представящите се фондови пазари. Преките чуждестранни инвестиции отчитат ръст от над 40% през 2023 г., дори преди Tesla Inc. да започне изграждането на фабриката за 5 милиарда долара по тези ширини. От 90-те години на миналия век, от подписването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, страната не е притежавала по-голямо привлекателност за инвеститорите, пише Bloomberg.

Въпреки всички клопки, които биха могли да спрат настоящия бум, като нестабилна електроенергия, ограничено индустриално пространство и недостиг на вода, няма съмнение, че части от Мексико изглеждат като градове в промишлен бум в момента.

В столица на североизточния мексикански щат Нуево Леон Монтерей строителството не спира. Складовете се продават преди още да да бъдат завършени. Индустриалните площи са нараснали с 30% от 2019 г. насам, според консултанта по недвижими имоти CBRE.

Това донякъде се дължи на бързината да се предоставят компоненти за Tesla. AGP Group произвежда предни стъкла, китайската DSBJ произвежда части за електроника, италианската Brembo SpA произвежда спирачки и всички те създават или разширяват фабриките си на местно ниво.

Като цяло над 30 компании са се преместили в Нуево Леон, откакто Tesla обяви планове за изграждане на фабрики в Тексас и Нуево Леон, според министъра на икономиката на щата Иван Ривас Родригес.

Не всичко обаче е свързано с Tesla. Други производители на автомобили, като General Motors, Kia Motors и BMW, обявиха инвестиции в електромобили в Мексико от началото на 2021 г.

Освен тях производителите на електроника и домакински уреди се разширяват в центъра на страната. Индустриалните паркове се запълват бързо. Проучване на испанската банка BBVA установи, че всеки пети от новодошлите е китайски бизнес, много от които искат да заобиколят митата на САЩ. В национален мащаб безработицата е 2,1% миналата година, според Мексиканската асоциация на частните индустриални паркове.

Компанията в областта на индустриалните недвижими имоти Corporación Inmobiliaria Vesta SAB набра почти 450 милиона долара при първоначално публично предлагане в САЩ през юли, което беше най-голямото от мексиканска компания от над десетилетие. Според нея търсенето на местно ниво расте. Prologis Property Mexico SA и компания майка планират инвестиция от 1,2 милиарда долара в складове и земя.

Все пак природните ресурси на Нуево Леон могат да наложат определени ограничения върху бизнеса и растежа. Миналата година огромна суша остави резервоарите почти празни и хиляди жители без вода. Правителството се трябваше построи нов акведукт, за да докара повече вода на Монтерей.

Друг факт, който не е за пренебрегване е, че Мексико си създаде репутация в световното производство с така наречените maquilas – фабрики, които се строят още през 60-те години на миналия век, предимно по границата със САЩ. Това беше хитър модел на поточна линия, използващ нископлатен труд.

Мексико е задействал проекти, които включват железопътна връзка между Мексиканския залив и Тихия океан, която носи името Междуокеански коридор. Прогнозите са по маршрута да се построят индустриални паркове, като в крайна сметка може да съперничи и на Панамския канал.

Но от гледна точка на инвеститора има един проблем и това е, че всички тези места са просто по-далеч от САЩ. Все пак привлекателността на Мексико за глобалния бизнес се основава на „неговата география и споразумението за свободна търговия“ със САЩ, смята Херардо Ескивел, бивш заместник-шеф на централната банка на страната.

По думите му причината да се обърнат и да погледнат Мексико, е фактът, че вече е „интегрирано в Съединените щати“ Това ще доведе до повече инвестиционни потоци, „дори ако Мексико не направи нищо“.