удар на Русия по украински области Харковска област дронове Сърбия дронове от Иран ирански експерти украйна

Тазнощният удар на Русия по украински области е бил извършен първо с дронове, а след това и с ракети. Една по една областите отмениха въздушната тревога, след като в продължение на няколко часа картата на Украйна светеше в червено, с изключение на най-западните райони.

Според съобщенията на украинските източници, основният удар на руснаците е бил насочен към Днепропетровска област, където са се чули десетки взривове. Все още не е излязла информация взривовете от какво са предизвикани – от работата на зенитните ракети, или от ударите на ракети, които са пробили отбраната.

Областният управител на Днепропетровска област Сергей Лисак изрично напомни на гражданите да не публикуват изображения и да не обсъждат публично ситуацията в областта. Властите смятат, че с такива съобщения в социалните мрежи може да се насочват ударите на руската армия.

Тази сутрин започнаха да излизат и информации за последствията от руските удари. Сергей Лисак публикува няколко снимки на нанесените щети по няколко предприятия и частни домове. Най-тежки са разрушенията, нанесени на едно от транспортните предприятия.

Беше тежка нощ, признава Лисак и докладва да свалени пет крилати ракети, шест шахеда.

Също така взрив се е чул в предградията на Киев. Преди това украинските мониторингови канали писаха за пусната крилата ракета към столицата. Киевската градска военна администрация съобщава обаче, че в хода всички въздушни цели в района на столицата са били прехванати и в Киев няма разрушения и пострадали. Това е 13-та атака този месец атака към Киев.

Общата схема на атаката е била такава – около два часа тази нощ руската армия е изпратила ирански дронове камикадзе, след това крилати ракети, а след това и балистични ракети.


loading...