Украински изтребител

Украински изтребител Су-27 е навлязъл във въздушното пространство на Румъния и е бил приземен принудително, съобщиха от пресслужбата на румънското Министерство на отбраната, цитирана от Дир.бг.

„Днес два изтребителя F-16 на румънските Военновъздушни сили на бойна служба бяха вдигнати по тревога за изясняване на въздушната обстановка във връзка с незаконно проникване в небето ни в севената част на Румъния. Самолетът Су-27 на ВВС на Украйна бе съпроводен до военната база в Бакъу и приземен“, се казва в съобщение на военното ведомство на Букурещ.

Украинският военен пилот е арестуван до изясняване на обстоятелствата.

Румънската армия активира командните военни пунктове с функции за наблюдение на ситуацията и координиране на силите и средствата, предназначени за конкретни ситуации, които може да възникнат, съобщи министерството на отбраната.

„Ръководството на министерството на отбраната е предприело всички необходими мерки за реакция“, се посочва в съобщението.

Европейската агенция за авиационна безопасност препоръчва на авиокомпаниите да избягват Украйна и райони на около 200 км разстояние от украинската граница в териториите на Русия и Беларус. По-рано днес Киев затвори изцяло небето си за граждански полети.

Същевременно премиерът на Румъния Николае Чука съобщи, че е свикал оперативна група в рамките на правителството за управление на ситуацията, предизвикана от руската военна агресия срещу Украйна.

Основните задачи на групата, включваща министрите на външните работи, отбраната, финансите, вътрешните работи, енергетиката, транспорта и други, ще бъдат свързани с наблюдение на ситуацията и координиране на мерките на нивото на правителствените структури за осигуряване на функционирането на всички обществени услуги.

Виж още:Киев: Свалихме 5 руски самолета; Москва: Нямаме щети, неутрализирахме украинската ПВОВоенната офанзива на Русия срещу Украйна бързо се пренесе и на информационното поле. В рамките на ня…Feb 24 2022skafeto.com

Войната започна! Путин прати армията в Донбас, взривове се чуват в Киев, Харков и ОдесаВойната започна! Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна опера…Feb 24 2022skafeto.com

Русия свали знамето от посолството си в Киев и обеща силен и болезнен отговор на санкциитеРусия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщи з…Feb 23 2022skafeto.com


loading...