украйна израел

Представител на украинското правителство остро разкритикува усилията на израелския премиер Нафтали Бенет за посредничество във войната срещу Русия, твърдейки, че той е призовал президента Володимир Зеленски да приеме исканията на Владимир Путин.

Високопоставеният украински представител, разговарял пред новинарските сайтове Walla и Haaretz при условие на анонимност, каза, че Бенет „използва посредничеството като извинение, за да оправдае факта, че Израел избягва да прехвърля военна помощ към Украйна или да се присъедини към санкциите, наложени на Русия“. Бенет служи като пощенска кутия между Украйна и Русия, добави служителят, обвинявайки Израел, че просто предава съобщения между двете страни. „Нямаме нужда от пощенска кутия. Имаме достатъчно такива. Офисът на президента Зеленски не вярва, че това е начинът за посредничество“, посочи украинският представител.

Зеленски вярва, че Бенет е поел ролята на посредник като част от усилията си да избегне избирането на страна във война, която може да навреди на връзките на Израел с Русия. В последния си телефонен разговор със Зеленски Бенет се е опитал да убеди украинския президент да приеме предложението на Путин, каза служителят. А исканията на Русия са тотална капитулация на Украйна. През миналата седмица израелският премиер Нафтали Бенет посети Москва и разговаря с руския президент Владимир Путин. Това бе първа визита на чуждестранен лидер в Русия след началото на руската инвазия в Украйна.


loading...