Неочаквано събитие в Русия, в което участва президентът Владимир Путин или близкото му обкръжение, може да даде възможност на Украйна да си върне Крим до края на годината, заяви заместник-министърът на отбраната на страната Владимир Гаврилов, цитиран от „Нюзуик“.

По време на пътуване до Великобритания, за да обсъди как Лондон подкрепя украинските въоръжени сили, Гаврилов беше попитан от Sky News дали е „реалистично“ до януари да си върне полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г. Той се позова на теорията за „черния лебед“, при която неочаквано събитие преобръща предишните изчисления. „Мисля, че Русия може да се сблъска с „черен лебед“ в своята страна, вътре в Русия и това може да допринесе за нашия успех с Крим“, каза той.

„Можем да стъпим в Крим например до края на декември“, каза Гаврилов, което е „възможно“ и „не е изключено“.

На въпроса какво може да е това непредвидено събитие, Гаврилов отговори: „Путин например изчезва поради някаква причина“, която е „физическа или политическа“.

„Или някой от неговия кръг, нещо се случва, или може би комбинация от много разочаровано общество по отношение на загубите“, добави той.

След като Украйна освободи южния град Херсон, се появиха спекулации за това кои райони могат да бъдат следващият фокус за силите на Киев.

През октомври нападението срещу моста през Керченския проток, свързващ Русия с Кримския полуостров, доведе до обрат в отношенията с обществеността за Киев, който го разглежда като символ на руската окупация.

Местните медии в Крим съобщават, че руснаците бягат в съседния руски Краснодарски край на фона на опасенията, че Украйна скоро ще предприеме действия за връщане на региона, което украинският президент Володимир Зеленски се зарече да направи.

В петък британското министерство на отбраната съобщи, че руски части са изградили нови окопни системи в близост до границата на Крим, както и в близост до река Северски Донец между Донецка и Луганска област.

Бен Ходжис, бивш командващ генерал на американската армия в Европа, написа на 12 ноември в Туитър, че доставените от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) „скоро ще стрелят от Херсон“ и че „подходите към Крим са в обсега на действие“.

Той заяви, че това може да „влоши руската отбрана“, докато украинската контраофанзива се стреми да превземе градовете Мариупол и Мелитопол „до януари“. След това започва решителната фаза на кампанията… освобождаването на Крим“.

Гаврилов заяви пред „Скай нюз“, че Киев ще проведе преговори с Москва едва когато руските войски са готови да напуснат цяла Украйна, включително Крим, и изключи възможността за пауза във военните действия, защото тя би позволила на руските сили да се прегрупират.

„Нямаме право да спираме, трябва да напредваме“, каза той, докато изтъкваше как Украйна трябва да се подготви за война, която да отнеме „известно време“, ако Русия попълни силите си. Въпреки това той добави: „Моето усещане е, че до края на пролетта тази война (ще) приключи“.


loading...