Украйна преговаря за нови оръжия
Снимка: Raytheon

Украйна активно преговаря за нови оръжия от партньори, за да прекъсне предимството на руските нашественици. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение към гражданите, цитирано от „Укринформ“. „Ние не по-малко активно преговаряме за нови оръжия от нашите партньори – необходими са за Донбас, за Харковска област, за южната част на Украйна. Ние правим всичко, за да прекъснем предимството на окупаторите“, каза Зеленски.

Той благодари на САЩ и лично на президента Джо Байдън за новия пакет за подкрепа на Украйна, който включва системи NASAMS, комплекс за противоракетна отбрана, който значително ще укрепи противовъздушната отбрана.

„Ние работихме много за такава доставка. Общо този пакет тежи 820 милиона долара и освен системите NASAMS включва артилерийски боеприпаси и радарни системи“, подчерта той.

Освен това Зеленски отбеляза, че министър-председателят на Норвегия е посетил Киев на 1 юли. Страните обсъдиха по-нататъшна отбранителна подкрепа за Украйна и засилване на санкциите срещу Русия. Президентът напомни и за създаването на специална група за международни гаранции за сигурност на Украйна.

„Основната задача на групата е да разработи формат на гаранции за сигурност на нашата държава, който да работи дългосрочно и реалистично, така че да няма бъдещи агресии“, каза Зеленски.

Припомняме, че в петък Украйна обвини Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров.

Змийският остров е малко парче земя в Черно море, на 35 км от украинския бряг, на 140 км от Одеса и на 230 км от Николаев. Руската армия го превзе още в първия ден на войната.

Той се смята за стратегически важен пост за наблюдение на морските маршрути в северозападната част на Черно море.


loading...