Украйна танкове
Latvia MoD photo by SSG. Gatis Indrēvics Source: Latvijas armija Online Portfolio (Flickr)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Заместник-говорителката на Пентагона Сабина Сингх потвърди, че Украйна ще получи танкове от по-модерния модел на Abrams – M1A2, а не по-стария M1A1. M1A2 има по-добра оптика и система за управление. Седалката на командира е преработена в сравнение с по-старите версии. Освен това командирът разполага с независим втори термооптичен прицел.

Танковете M1A2 са оборудвани с цифрова система за управление (предишното поколение използва аналогови уреди).

„Това е като разликата между цифров телефон и такъв с шайба“, цитира CNN бившия командир на американските сили в Корея генерал Робърт Ейбрамс, син на генерал Крайтън Ейбрамс, на когото е кръстен танкът.

Три източника на „Политико“ обаче по-рано заявиха, че танковете, които ще бъдат изпратени в Украйна, няма да бъдат оборудвани със секретната американска броня на базата на обеднен уран. Официалните източници все още не са казали нищо за бронята.

US Abrams M1

Секретната броня ще бъде премахната от танковете поради федералната политика на САЩ, която забранява износа на най-съвременни, военносекретни оръжия и оборудване за други държави, пише седмичникът. На танковете ще бъдат монтирани и други брони.

Politico посочва, че този път американската армия не изпраща оръжия от собствените си запаси, а ги купува от производителя. Това означава, че танковете дълго време няма да се появят на бойното поле.

„Абрамс“ се произвеждат от General Dynamics. Въпреки това танковете вероятно няма да бъдат произведени от нулата, се казва в публикацията. Дружеството разполага с флот от необорудвани модели M1, които се оборудват с ново оборудване за производството на M1A2.