Унгария завод за батерии на електромобили

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Унгарското правителство потвърди намерението си да превърне страната в най-големия европейски център за производство на батерии за електрически превозни средства, съобщи ТАСС. Унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сийярто обяви, че китайската компания Eve Power, която се смята за девета в света по обем на производството на батерии, ще построи първия си завод в Европа в Дебрецен, инвестирайки в него над 1 милиард евро.

„Държавата (Унгария) ще отпусне 14 милиарда форинта (38 милиона евро) за финансиране на проекта на обща стойност 400 милиарда форинта (около 1,08 милиарда евро), който ще помогне за създаването на повече от 1000 нови работни места“, коментира министрът на външните работи на Унгария след среща с китайските партньори, съобщи ТАСС.

Той отбелязва, че този завод ще осигурава доставки на батерии на автомобилните предприятията на германската автомобилостроителна компания BMW, които са разположени на територията на Унгария.

Унгарският външен министър е обявил още, че правителството планира да модернизира ВиК системата на Дебрецен, която също ще се използва за доставка на технологична вода към новия китайски завод.

Министърът също така допълва, че сега автомобилният транспорт в страната генерира 14% от вредните емисии в атмосферата и преходът към електрически двигатели ще бъде от голямо значение за решаването на екологичните проблеми. „Без електрически превозни средства няма да успеем да реализираме европейската „зелена сделка“, а електромобилите пък са невъзможни без електрически батерии“, подчертава външният министър. По думите му, до 2030 г. търсенето на батерии за електромобили (в света) ще се увеличи 10 пъти.

Сега световен лидер при производството на батерии за електромобили е Китай, следван от САЩ и Германия. Унгария е на четвърто място по този вид производство, и в страната вече компании от Китай и Южна Корея са открили свои предприятия.