Унгария руския газ

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Унгария се противопостави на въвеждането на таван за цените на руския газ, както предлага Европейската комисия. Това стана ясно в Брюксел по време на срещата на енергийните министри от страните членки на ЕС. Унгарската позиция беше огласена от външния министър на страната Петер Сиярто, който отговаря и за външнотърговските връзки. Сиярто представлява страната си на срещата, защото в унгарското правителство няма пост на министър на енергетиката, предвава Дир.бг.

„Ценовият таван /б.а. – на руския газ/ – това е скрита енергийна санкция. Дадохме да се разбере, че не искаме да преговаряме по енергийни санкции“, коментира министърът с пост във Фейсбук, като публикува и снимки от срещата на европейските енергийни министри.

По-рано, преди да се отправи към Брюксел, Сиярто каза, че въвеждането на таван на цената на газа в ЕС навярно ще предизвика прекратяването на доставките и за да си направи човек такъв извод, не е нужно непременно да е нобелов лауреат. Унгарският министър подчерта още, че опитът за ценови лимит върху руското гориво ще се превърне в трагедия за европейските потребители и противоречи на интересите на всички членове на ЕС.

В сряда председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви решението на Комисията да внесе за обсъждане пред Съвета на ЕС предложение за въвеждане на горна граница на цената на руския газ.

По информация на Politico идеята е да се въведе таван за руското синьо горимо на ниво от 50 евро за мегаватчас или примерно, 520 евро за хиляда кубически метра газ, съобщава ТАСС. Твърди се, че това предложение обсъждат и министрите на енергетиката на Съюза, които се събраха в Брюксел на извънредна среща във връзка с енергийната криза в Европа.

Още от Свят


loading...