Унгария

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., съобщи чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия“, посочи чешкото председателство в своя акаунт в Туитър.

„Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура“, уточни чешкото председателство. Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори.

Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15 процента за големите компании, предава Сега.

Постигнатото снощи споразумение е фактическо дезавуиране за Европейската комисия, която препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от еврофондовете, предназначени за Унгария, считайки, че последните реформи, приети от Будапеща за борба с корупцията, все още не са достатъчни.

Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона.

Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, посочи дипломатически източник.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

Посланичката на Чехия в ЕС Едита Хърда заяви пред „Политико“, че посланиците са се съгласили да замразят 55% от трите кохезионни програми на ЕС за Унгария, вместо 65%, предложени от Фон дер Лайен. Малко по-ниската санкция идва като част от пакетна сделка, според която Унгария ще отмени ветото си върху помощта за Украйна и върху минималния корпоративен данък.

„Всички сме изморени, но успяхме“, каза Хърда по телефона, докато напускаше снощи заседанието на Корепер. Запитана дали сделката е била договорена предварително, тя отговори: „Разбира се. Не бих се опитала да направя подобно нещо, ако не бях сигурна, че има голям шанс да успея.“

Хърда заяви, че сделката е била финализирана в частни разговори в понеделник преди срещата на Корепер, като Орбан е дал окончателното си съгласие. „Работата на дипломатите е до голяма степен невидима … можете да я видите само по качеството на резултатите“, добави тя.

Ако това е сделка, какво ще получи Орбан? Хърда посочи плана за икономическо възстановяване на Унгария, който страните от ЕС ще одобрят като част от пакетното споразумение.

Така че може би въпросът не е какво ще получи Орбан, а какво няма да загуби със сигурност. Ако страните от ЕС не одобрят плана за възстановяване на Унгария до края на годината, Унгария автоматично ще загуби милиарди евро (по-точно 70 % от 5,8 млрд. евро безвъзмездни средства). Сега Унгария все още има шанс да получи тези средства през 2023 г. и 2024 г., както и да деблокира 6,35 млрд. евро от структурните фондове – ако Брюксел реши, че страната е извършила достатъчно реформи.

В понеделник натискът върху Съвета да не отстъпва твърде много беше голям, както от страна на Европарламента, така и от страни членки като Германия, чийто външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин подкрепя намаляването на средствата, както е предложено от Комисията – т.е. 7,5 млрд. евро.

В крайна сметка да приемеш поражението и да живееш, за да се бориш още един ден, е най-доброто, към което Орбан може да се стреми, смятат дипломати от пет държави от ЕС.

„Това е една унизителна нощ за Орбан“, заяви дипломат от друга държава чрез текстово съобщение. „Той трябваше да преглътне ветото си и едва ли ще получи отстъпка по механизма за върховенство на закона.“

Всъщност правителството на Орбан е изправено пред нарастващ натиск от страна на финансовите пазари, които изискват все по-високи рискови премии за унгарския дълг. Загубата на 4,1 млрд. евро от фондовете за възстановяване, които възлизат приблизително на 2,1% от унгарския БВП и вече са планирани в бюджета, би представлявала дупка във финансите на Унгария.

„Но той няма да получи НИЩО от парите от фонда за възстановяване, докато не извърши ВСИЧКИ реформи в областта на върховенството на закона“, добави същият дипломат.

Какво следва? Пакетът все още трябва да бъде одобрен от министрите – което те планират да направят в сряда чрез т.нар. писмена процедура.

А през следващата година? Парите на ЕС за Унгария са замразени, но не са загубени. С други думи, предстоящото шведско, а след това и испанско председателство на Съвета на ЕС ще трябва по-добре да се подготви за още унгарски заплахи за вето през следващата година, докато Орбан се опитва да получи пари от ЕС.

Границите на „вето-крацията“: Означава ли това, че ЕС е непоправимо разбит и е роб на „вето-крацията“ на Орбан, както твърдят прорицателите? Не чак толкова. Постоянните вета на Орбан му костваха благоразположението дори сред най-близките му съюзници, което позволи на Брюксел да увеличи залозите. Да хапеш ръката, която те храни, не е печеливша стратегия, научи Будапеща по трудния начин.

Орбан започна годината, страхувайки се от загуба на 5,8 млрд. евро от фондовете на ЕС, а ще навлезе в следващата, треперейки се за 12,15 млрд. евро.

Още от Свят


loading...