Европейски здравен съюз фон дер Лайен навални ваксина и лекарства за коронавируса план Маршал Възрастните хора в изолация ДДС за внос на здравно оборудване
Урсула фон дер Лайен

Европа и САЩ трябва да обединят усилията си пред глобалните предизвикателства и заедно да определят бъдещето на световния ред, основано на законността. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на специалната сесия на Мюнхенската конференция по сигурността.

„През 2020 г. Китай все по-категорично демонстрира устойчив икономически растеж, въпреки пандемията. И Русия все по-явно нарушаваше международното законодателство, въпреки нарастващото недоволство сред собствените си граждани. Затова сега зависи от нас, от Съединените щати и Европа, укрепването на сътрудничеството – като стари и надеждни партньори, като незаменими съюзници, стоящи рамо до рамо. Това не е само въпрос на обединяване на силите. Това е и сигнал, че бъдещите поколения имат право да живеят в развит съвременен свят.“ – заяви председателката на Европейската комисия, цитирана от Укринформ.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е икономическа супердържава и е най-важният експортен пазар за САЩ, Индия, Южна Африка, други страни и дори за Русия.

„Току-що предложихме да създадем Търговски и технологичен съвет ЕС-САЩ. Защото знаем – тези, които ще определят световните правила, ще определят и бъдещето на собственото си общество. И ние не искаме, например, Китай да прави това вместо нас.“ – коментира тя.

„По-глобален дневен ред, по-глобално ориентирани Съединени Щати, по-развита Европа – това е, благодарение на което можем да преодолеем предизвикателствата. Европа е готова за това.“ – добави Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Америка се връща към ролята си на лидер и е решена да укрепи връзките със своите съюзници, които бяха ерозирани при управлението на Доналд Тръмп.

„Изпращам ясно послание на света. Америка се завърна. Трансатлантическият алианс се завърна.“ – подчерта Байдън.

В петъчния ден в Мюнхен се проведе специална сесия на традиционната конференция по сигурността, която безопасности, която в условията на пандемия премина онлайн.

loading...