Файез Сарадж и Халифа Хафтар
Файез Сарадж и Халифа Хафтар

Очаква се лидерите на двата враждуващи либийски лагера – премиерът на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и командващият т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар – да се срещнат днес в Москва, за да подпишат споразумение за прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен либийски представител.

Това ще открие пътя за възобновяване на политическия процес в Либия, заяви председателят на Държавния съвет Халед ал Мешри.

Сарадж призова либийците да „обърнат страницата на миналото, да сложат край на вътрешните раздори и да затегнат редиците, за да поемат по пътя на стабилността и мира“, предаде още Франс прес.

Високопоставен руски представител потвърди, че лидерите на двата лагера в Либия ще преговарят скоро в Москва, предаде Франс прес.

По думите му основни теми на разговорите между Хафтар и Сарадж ще бъдат условията по прекратяването на огъня и уреждането на конфликта.

Миналата седмица Русия и Турция се договориха за прекратяване на огъня в Либия от вчера – инициатива, която бе приветствана и от двете страни в конфликта. Още вчера обаче ПНС и ЛНА си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на примирието, предаде ДПА.

Още:
Турция започна да прехвърля военни в ЛибияТурция започна да прехвърля свои военни в Либия, съобщи президентът на страната Реджеп Таип Ердоган …Jan 6 2020skafeto.com

Хафтар обяви обща мобилизация в Либия срещу чужди силиВсеобща мобилизация обяви командващият на Либийската национална армия фелмаршал Халифа Хафтар. Целта…Jan 4 2020skafeto.com

loading...