Ангел Кунчев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация. Фалшива новина от България е в топ 5 в Европа. Проучването, направено от Европейската обсерватория за цифрови медии показва, че темата COVID-19 е подложена на най-много дезинформация. Топ историите най-често съдържат подправени документи с логата на СЗО, фондация „Гейтс“, както и богат снимков и видео материал, съобщи БНТ.

Фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина попада в топ 5 в класация на Европейската обсерватория за цифрови медии.

В началото на ноември Кунчев трябваше да опровергава информацията за смъртта си във Фейсбук: „Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече – имам нахалството да не съм и умрял!“

В класацията лидер е Полша с фалшива история за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус.

В Нидерландия пък е пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага срещу мерките за COVID-19.

Във Франция популярност набира фалшива новина за петкратно увеличение на броя на футболисти с фатални сърдечни заболявания заради ваксините.

В Ирландия най-фрапантният пример е за официални писма, които дават право на неваксинирани да посещават близки и приятели в болница.

Вирусното разпространение на подобни новини експертът по дигитален маркетинг Георги Малчев обяснява така: „Емоциите ни отключват действията ни, а действията ни са това, което захранва социалните мрежи, а те слагат най-висок етикет на споделяния и коментари. С всяко ваше споделяне и коментиране вие казвате на алгоритмите това е интересно и те го засилват.“

Проучванията показват, че през ноември Австрия е отнела лидерството на Италия и Франция по отношение на фалшивите новини. Видео на парад на футболни фенове, заснето през 2019 г., е представено като протест срещу нови мерки срещу неваксинираните. При друга подобна новина с адрес Виена е използвана снимка направена през 1991 г. в Русия на протест срещу Горбачов.

След ваксините и ковид мерките, най-много фалшиви новини са пуснати по теми, свързани с мигрантска криза на границата между Полша и Беларус, оферти за черен петък, покачване на цените на природния газ и изменението на климата.

Според експерти проверката на една новина може да отнеме не повече от 30 секунди. Ключът е да потърсим достоверни източници.

Виж още:Живият Кунчев: Скептичен съм към побългаряването на сертификатитеКато главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не е предлагал въвеждането на сертификати за ант…Nov 16 2021skafeto.com