фалшификация на историята

Чехия и Словакия не подкрепят черновата на заключенията за разширяването на ЕС приета от Европейския съвет, защото текстът съдържа „концепцията за фалшификация на историята“ – това се казва в съвместно изявление на министрите на външните работи на двете страни, цитирано от БНР.

Двете страни изразяват дълбоко разочарование, че преговорните рамки за Северна Македония, както и за Албания, не бяха приети, се казва още в съвместното изявление. Чехия определи българските искания към Северна Македония като „вредни“ за процеса на разширяване на Европейския съюз. Пред македонското издание на „Дойче веле“ от чешкото Министерството на външните работи на Чехия са заявили, че споровете между Скопие и София трябва да се решават между двете държави, без да бъдат част от преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Прага смята, че окончателният текст трябва да бъде одобрен на следващия Европейски съвет.

Вчера Чeхия и Cлoвaкия блокираха прoeктодокумент на Съвета на ЕС за рaзширявaнeтo, с което не беше одобрена рамката за преговори за членство не само със Северна Македония, но и с Албания.

България, от своя страна, заяви наскоро, че няма нищо против преговорите с Албания, но не прие рамката за Северна Македония с аргумента, че Скопие не изпълнява двустранния Договор за добросъседство. Българското Министерство на външните работи изрази съжаление, че „заключенията на Съвета на ЕС по процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави-членки“.

„Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония“, уточниха от министерството.

Вижте още:
България попари последната надежда на РС МакедонияБългария попари последната надежда на РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС до …Dec 18 2020skafeto.com

Вижте какво пише в учебниците по история в Северна Македония (ГАЛЕРИЯ)Цар Самуил и употребата на прилагателното „македонски“ са едни от точките на неразбирателство в Съвм…Dec 17 2020skafeto.com

Високо ниво: Борисов обсъжда ситуацията с РС Македония с изпълнителите на „Корона чао“Северномакедонските певци Дац и Александър сътвориха своеобразна закачка с България и премиера Бойко…Dec 15 2020skafeto.com

loading...