https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

ФБР добави в списъка си с най-издирваните лица Евгений Пригожин, известен като „Готвача на Путин“, информира „Москва таймс“.

Бюрото обещава награда от 250 000 долара за предоставяне на информация за арестуването на Пригожин.

ФБР обвинява Пригожин в „заговор с цел измама на САЩ“ с оказване на подкрепа на Агенцията за интернет изследвания, базирана в Санкт Петербург „фабрика за тролове“, която се предполага, че е провела онлайн кампания за оказване на влияние в американската политика и на изборите в САЩ.

В съобщението на бюрото се отбелязва, че той е контролирал и е одобрил операции за изборна намеса в САЩ,

които включват закупуване на американско сървърно пространство, създаване на стотици измислени профили онлайн и използване на открадната самоличност на лица в САЩ.

Пригожин твърди, че ФБР го използва като изкупителна жертва заради вътрешни кризи в САЩ. Според него „руската заплаха е основната идея на Операция „Лов на вещици“, която се провежда в САЩ“.

Пригожин е известен като „Готвача на Путин“ заради кетъринг бизнеса си, от който се възползва Кремъл при канене на гости. Той също така прокарва интересите на Путин в чужбина, особено в Африка. От ФБР подчертават, че Пригожин има връзки в Индонезия, Катар и Естония в допълнение към тези с руското правителство.

През февруари 2018 г. САЩ издадоха федерална заповед за арест на Пригожин. По-късно той бе добавен и в списъка с издирваните лица на Интерпол.

ФБР издирва още 13 руснаци за намесата на президентските избори през 2016 г.

Вижте още:
САЩ налагат санкции на бизнесмени около „готвача на Путин“Вашингтон наложи санкции на физически и юридически лица, свързани с бизнесмен, близък до президента …Sep 24 2020skafeto.com

„Готвачът на Путин“ съди Европейския съюзБизнесменът със зловеща репутация Евгений Пригожин, смятан за близък до руския президент Владимир Пу…Dec 15 2020skafeto.com