Агентите на ФБР са нахлули в дома на руския магнат Олег Дерипаска, потвърдиха във вторник от агенцията. Агентите извършват „разрешена от съда правоприлагаща дейност“ в дома на Дерипаска във Вашингтон, съобщи говорител на ФБР пред бизнес телевизия CNBC.

Говорителят на агенцията не предостави допълнителни подробности за действията на ФБР. Според NBC News има множество агенти, ограничаващи достъпа до имота на Дерипаска.

Представител на ФБР заяви пред Ройтерс, че се извършва разрешена от съда „правоприлагаща дейност“ в резиденция на 30-та улица във Вашингтон, но не потвърди дали това е домът на Дерипаска. През 2017 г. „Вашингтон поуст“ обвързва имот на тази улица с руския милиардер.

През 2018 г. администрацията на Тръмп наложи санкции срещу Дерипаска и около две дузини други олигарси и служители на Кремъл, свързани с вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин. Дерипаска обжалва санкциите, но през юни американски съдия отхвърли неговата жалба.

Олег Дерипаска стана широко известен в САЩ заради връзките си с Пол Манафорт, бившия председател на предизборната кампания на Тръмп, който беше осъден по обвинения в измами, произтичащи от разследването на бившия специален адвокат Робърт Мълър за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Тогавашният президент Доналд Тръмп помилва Манафорт в последния месец на поста си.

Дерипска притежава част от компанията „Русал“ (Rusal) чрез своя дял в компанията майка на гигантския производител на алуминий En+ Group. По-рано Вашингтон отмени санкциите срещу двете компании, но ги запази за Олег Дерипаска.

ФБР и полицията на окръг Колумбия не отговориха веднага на искания за допълнителна информация. Представител на Дерипаска в Москва не отговори на искането на агенция Ройтерс за коментар. Двама адвокати от САЩ, които са работили при него, също не коментираха на този етап предприетите от ФБР действия.

Вижте още:
САЩ вкарва по Закона „Магнтитски“ 35 руски чиновници, олигарси и жулналистиСАЩ въвеждат санкции срещу 35 руски служители, олигарси, служители по сигурността и журналисти, заме…Sep 23 2021skafeto.com


loading...