ФБР секретни документи Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че имението му в Мар-а-Лаго, Палм Бийч, Флорида, е било обискирано от агенти на ФБР, съобщи Ройтерс.

„След като работихме и си сътрудничихме със съответните правителствени агенции, този необявен обиск в дома ми не беше необходим или уместен“, гласи изявление на Тръмп, цитирано от БТА.

Бившият президент не съобщи защо се е състоял обискът.

„Мар-А-Лаго „в момента е под обсада, обискиран и окупиран от голяма група агенти на ФБР“, каза той. „Те дори отвориха сейфа ми“, каза Тръмп.

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало ранна фаза на разследване на пренасянето от Тръмп на официалните президентски документи в имението му във Флорида, съобщи през април източник, запознат с въпроса.

Разследването се провежда, след като Националният архив на САЩ и администрацията на през февруари уведоми Конгреса, че са били възстановени около 15 кутии с документи на Белия дом от имението на Тръмп във Флорида, някои от които са съдържали класифицирани материали.

Комисията за надзор на Камарата на представителите на САЩ в същото време обяви, че разширява разследването на действията на Тръмп и поиска от архивите да предадат допълнителна информация. По-рано Тръмп потвърди, че се е съгласил да върне определени документи на архивите, като нарече това „обикновен и рутинен процес“.

В същото време книга разкрива, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е хвърлял в тоалетната скъсани правителствени документи, разкриха нови снимки, съобщи ДПА.

Репортерката на „Ню Йорк Таймс“ Маги Хаберман получила снимките на изхвърлените документи за „Confidence Man“, предстоящата ѝ да излезе книга за Белия дом на Тръмп, пише БТА.

Въпреки отричането на Тръмп, снимките показват парчета хартия с неговия характерен почерк в две тоалетни чинии.

„Някои от помощниците на Тръмп са били наясно с този навик, с който той се е занимавал многократно“, казва Хаберман пред „Аксиос“, която публикува уличаващите снимки. „Това беше продължение на навика на Тръмп да къса документи, които се предполагаше, че трябва да бъдат запазени.“

Според публикацията една от снимките е на тоалетна в Белия дом, а друга е заснета при пътуване в чужбина.

Невъзможно е да се определи за какво точно са се отнасяли унищожените документи. Но името „Стефаник“, което очевидно е препратка към членката на Камарата на представителите Елиз Стефаник, е четливо на един къс хартия.

Тръмп осмя новото разкритие чрез говорителя си Тайлър Будович.

„Трябва да си доста отчаян, за да продаваш книги, ако снимките на хартия в тоалетна чиния са част от рекламния ти план“, каза Будович.

Бившият президент е известен с това, че в честите си буйства късаше документи, принуждавайки помощниците си да събират парчетата, които по-късно трябваше да бъдат залепени обратно и предадени в Националния архив.

Тръмп също така взе със себе си в имението си във Флорида и няколко кашона, натъпкани с документи, включително и такива с гриф „поверително“, когато напусна Белия дом на 20 януари 2021 г., точно заради които е днешният обиск на ФБР.

Още от Свят


loading...