Федералният резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ обяви, че ще започне да намалява своя масивен пакет от стимули срещу пандемията, които са в размер на 120 милиарда долара месечно, предадоха световните агенции. Програмата за изкупуване на облигации стартира миналата година, за да инжектира пари в икономиката.

Този ход дойде идва на фона на покачващата се световна инфлация. Очаква се и покачване на лихвите, като финансовите експерти са разделени дали те ще останат в размер на 0,1% или ще се повишат до 0,25%. Това ще бъде първото покачване от 2018-а година насам и едва третото от 2007-а година.

В Европа, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард отхвърли вероятността, че лихвените проценти могат да се повишат и в еврозоната. Тя настоя, че очакванията за голяма инфлация в средносрочен план са „заглушени“ и предложи лихвите да не се повишават преди 2023-а година.

Подобно на Федералния резер в САЩ обаче, Bank of England изглежда по-малко оптимистична. Банката намали лихвите до исторически ниски нива от 0,1% миналата година, за да насърчи разходите по време на пандемията, но е под натиск да ги повиши отново на фона на предупрежденията, че инфлацията във Великобритания върви към 5%.

Фед изглежда готов да позволи на инфлацията да се ускори малко в момента с надеждата, че цените ще започнат да падат през следващата година, след като прекъсванията на веригата за доставки и пазара на труда започнат да намаляват. Това означава, че Федералният резерв вероятно ще се стреми да повишава лихвите постепенно, вместо да действа агресивно, за да се противопостави на страховете от хиперинфлация.


loading...