Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп частично възстановява финансирането на Световната здравна организация (СЗО), информира Фокс нюз, позовавайки се на чернова на писмо. В писмото пише, че правителството се е „съгласило да плати това, което плаща Китай“ на СЗО.

На 14 април САЩ спряха парите за СЗО, обвинявайки организацията, че насърчава „дезинформацията“ на Китай за коронавируса. Тогава американското правителство обяви, че ще направи преглед на организацията.

САЩ са най-големият донор на СЗО. Ако Вашингтон отпусне колкото Китай допринася, според Фокс нюз, нивото на новото финансиране ще е около 1/10 от 400 милиона долара, които американците отпускаха на година.

Междувременно директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Робърт Редфийлд обяви, че починалите от коронавирус в САЩ ще достигнат над 100 000 до 1 юни.

Агенцията е стигнала до заключението след проследяване на 12 различни прогностични модела. Всички показват, че вирусът ще отнеме живота на повече от 100 000 американци до другия месец.

В момента в САЩ заразените са повече от 1,4 милиона, а починалите са над 87 000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 300 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет „Джонс Хопкинс“ показват над 4,5 млн. случая и повече от 307 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Вижте още:

Тръмп спира финансирането на СЗО заради КитайСАЩ спират финансирането си на Световната здравна организация (СЗО). Това обяви американският презид…Apr 15 2020skafeto.com

След службите на САЩ и СЗО потвърди произхода на COVID-19Световната здравна организация (СЗО), която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за п…May 2 2020skafeto.com

8 основни кандидати за ваксина според СЗООсем са водещите кандидати за ваксина за борба с новия коронавирус, заяви шефът на Световната здравн…May 12 2020skafeto.com

loading...