Фолксваген регистрира новия си завод

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Автомобилен концерн Volkswagen AG регистрира дружество в западния турски град Маниса, показва информация от търговския регистър в страната, цитирана от Bloomberg. Фирмата, чрез която германският производител ще работи в южната ни съседка се казва Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, а регистрираната ѝ дейност е „проектиране, производство и монтаж на моторни превозни средства“, предава economic.bg.

Регистрирането на местната фирма на практика потвърждава намерението на компанията да изгради новия си завод именно в Турция, а шансовете на България, макар все още правителството да отрича, клонят към нула.

Дъщерното турско дружество е с капитал от 943.5 млн. турски лири (164 млн. долара).

Сегашната информация следва съобщения в германски и турски медии за разговори на високо ниво между висши представители на компанията и турските власти. Очаква се фабриката да служи като център за износ към Близкия изток и Русия, пише Bloomberg.

Заводът, който ще е 123-тият на VW в световен мащаб, ще обедини производството на средно големите седани VW Passat и Skoda Superb, с което ще се създаде плацдарм за увеличаване на продажбите в Източна Европа и Близкия Изток.

Най-големият производител на автомобили в света се бори да се конкурира с азиатските компании на тези пазари поради високата производствена цена в своите фабрики в Западна Европа.

Освен стратегическата обосновка на VW, проектът също така отбелязва победа за турското правителство, ръководено от президента Реджеп Тайип Ердоган в привличането на чуждестранни инвестиции, въпреки продължаващото икономическо, политическо и военно напрежение.Докато Борисов чупи тухли в Корея, а Радев се снима с Тръмп в САЩ, „Фолксваген“ реши: Отиваме в ТурцияРешението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето, съобщи германският вестн…Sep 25 2019skafeto.com

Възможен ли е обрат? Лют скандал в Германия и в Европарламента за завода на „Фолксваген“ в ТурцияПлановете на Volkswagen да построи своя нов завод за Източна Европа в Турция, бяха посрещнати от жес…Oct 1 2019skafeto.com