Великобритания коронавирус

Франция и Великобритания отбелязаха рекорден брой случаи на заразяване с коронавирус. Франция регистрира 179 807 за 24 часа, като предишният черен рекорд от 104 611 случая беше поставен в събота.

Вчера правителството обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на епидемията, като ограничи броя на събиращите се на публични места, въведе отново задължителното носене на маски и забрани консумацията на храна и напитки в транспортните средства, припомня Ройтерс.

Във Великобритания бяха отчетени 129 471 новозаразени, ден след като премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да въведе нови ограничения тази година, за да попречи на разпространението на силно заразния вариант Омикрон.

Въпреки вчерашното изявление на премиера, министри призоваха британците да празнуват Нова година предпазливо и предупредиха, че правилата може да бъдат затегнати, ако има риск от претоварване на здравната система.

Британското правителство определя ограниченията в Англия, където живее по-голямата част от британското население. Властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия вече въведоха по-строги правила, както и други европейски страни, изправени пред нарастване на броя на случаите, дължащо се на варианта Омикрон.
Предишният най-висок брой новозаразени беше 122 186, като беше регистриран на 24 декември.

Данните за днес не включват цифрите за Шотландия и Северна Ирландия поради различните практики в отчитането на случаите по време на коледните празници. 12 378-те случая в Уелс включват данни за случаи, които нормално биха били отчетени през предишни дни, отбелязва Ройтерс.

Британското правителство очаква повече данни как здравната система се справя с високия брой заразени, след като първоначални данни показаха, че вариантът Омикрон води до по-нисък риск от хоспитализация. По последни данни броят на хоспитализираните с COVID-19 във Великобритания е достигнал 9 546, в сравнение с 6902 преди седмица. Въпреки повишението обаче цифрата остава далеч под равнищата през януари.

Британското правителство съобщи днес за 18 нови смъртни случая, свързани с COVID-19, далеч по-малко от тенденцията за над 100 починали на ден.

Още от Свят


loading...