франция париж ваксина
Снимка: Nataliya Vaitkevich from Pexels

Скоро на посетителите на емблематичната забележителност в Париж Айфеловата кула ще се изисква да имат цифров Covid сертификат за поставена ваксина. Той ще се изисква и за влизане във френски музеи, киносалони, спортни обекти, и топ туристически дестинации в страната, пише Forbes.

Правилата за използване този „пропуск“ или т.нар. „здравна карта“ влязоха в сила вчера за туристически обекти във Франция, както и за всички публични събития с над 50 души. На тези, които искат да посетят Айфеловата кула, но нямат сертификат за ваксинация, се предлагат тестове Covid на място.

От началото на август подобни правила ще важат и в ресторанти, кафенета, търговски центрове, както и за пътуване със самолет, влак и автобус за пътувания на дълги разстояния.

Децата на възраст от 12 до 17 години няма да бъдат задължени да показват подобен сертификат до 30 август.

Според критици администрацията на президента Еманюел Макрон е превърнала Франция в „диктатура по отношение на здравето“, а миналия уикенд десетки хиляди французи протестираха срещу мерките в митинг из страната.

Според премиерa Жан Кастекс ще има по-строги мерки, „ако ситуацията ескалира“ и призова хората да се ваксинират, за да избегнат нови блокировки.


loading...