https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кметството на Бордо беше подпалено, докато във Франция продължаваха протестите срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст, обобщи Би Би Си.

По данни на Министерството на вътрешните работи в четвъртък по улиците на Франция излязоха повече от един милион души, като в Париж те бяха 119 000.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна.

Протестите бяха предизвикани от законодателството, което увеличава пенсионната възраст с две години до 64 години.

В четвъртък вечерта, след ден на протести и сблъсъци, пожар погълна това, което изглеждаше като входната врата на кметството в югозападния град Бордо.

Не е ясно кой е отговорен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

В Париж по време на като цяло мирните демонстрации от време на време се стигаше до сблъсъци на полицията с маскирани бунтовници, които разбиваха витрини на магазини, разрушаваха улични мебели и нападнаха ресторант „Макдоналдс“, съобщава агенция Ройтерс.

Полицията е използвала сълзотворен газ и е била обстрелвана с предмети и фойерверки, съобщава агенция АП, а в столицата са били арестувани 33 души.

Един полицай е бил изведен на безопасно място, докато е бил в безсъзнание, тъй като очевидно е бил ударен по главата.

В северния град Руан млада жена е била видяна да лежи на земята, след като е получила сериозно нараняване на ръката. Свидетели твърдят, че тя е загубила палеца си, след като е била улучена от така наречената „флашбол“ граната, изстреляна от полицията за разпръскване на демонстрантите.

Други сблъсъци имаше в западните градове Нант, Рен и Лориен.

Протестите, които продължават вече девети ден, нарушиха също така движението на влаковете, работата на петролните рафинерии, а учители и работници на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ напуснаха работа.

Френските профсъюзи призоваха за десети ден на стачки и протести следващия вторник. Това ще съвпадне с последния пълен ден от държавното посещение на крал Шарл III в страната.

Размириците са следствие от решението на правителството да прокара закона за повишаване на пенсионната възраст през долната камара на парламента – където няма абсолютно мнозинство – без гласуване.

Френският президент Еманюел Макрон защити този ход, като заяви, че реформата е необходимост.

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн заяви, че промените са от съществено значение, за да се предотврати голям дефицит в системата в бъдеще.


loading...