франция мазут Французите продължават с протестите
Снимка: Rodrigo Kugnharski on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от най-близките политически съюзници на френския президент Еманюел Макрон предизвика вълнение в понеделник, като подкрепи конституционни промени, които да позволят на държавния глава да се стреми към трети мандат. Това обобщи АФП.

В понеделник бившият депутат и председател на парламента Ришар Феран заяви пред десния вестник „Фигаро“, че е против конституционното ограничение от два мандата, което означава, че Макрон трябва да се оттегли през 2027 г.

„По мое лично мнение аз съм против всичко, което ограничава изразяването на народната воля“, каза той, предизвиквайки порой от заглавия и критики от страна на политическите опоненти.

Феран разкритикува ограниченията на президентския мандат, както и новите правила, въведени през 2014 г., които не позволяват на депутати и сенатори да изпълняват и функциите на кметове или ръководители на региони.

„Всичко това поставя усмирителна риза на нашия обществен живот с правила, които ограничават свободния избор на гражданите“, добави той.

„Да променим всичко това, като запазим двукамарната система и Конституционния съвет – пазител на нашите републикански принципи и обществени свободи.“

Критици и отляво, и отдясно обвиниха Феран, един от първите политически поддръжници на Макрон, че копира тактиката и езика на авторитарни лидери.

„Промяна на конституцията, за да останеш на власт…. последните двама души, които го направиха, се казват Си Дзинпин и Владимир Путин“, заяви десният сенатор Ален Юпер, визирайки китайския и руския лидер.

Матилд Пано, парламентарен ръководител на твърдата лява партия „Непреклонна Франция“, заяви, че Феран е „лицето на авторитарния уклон при Макрон“.

Франция редовно призовава африканските лидери да спазват ограниченията за срока на мандата, тъй като опитите за задържане на властта предизвикаха кризи в страни от Бурунди до Демократична република Конго през последните години.

В понеделник Феран направи ново изявление, в което заяви, че е „тревожно да виждам как социалните мрежи и мързеливите медии се разгорещяват за едно глупаво предложение, което не съм направил в интервюто си за „Фигаро“.

В интервю за радио Sud той добави, че не предлага промяна преди следващите насрочени президентски избори през 2027 г.

„Не се променят правилата по средата на играта. Това би било безсмислено“, каза той.

Феран стана шокираща жертва на антимакроновските модели на гласуване по време на парламентарните избори през юни миналата година, когато центристкият про-бизнесменски държавен глава загуби мнозинството си в националното събрание.

Оттогава бившият депутат социалист изчезна от общественото полезрение, но остава близък довереник и съветник на президента.


loading...