Фридрих Мерц

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Изказване на наследника на Ангела Меркел на лидерския пост в германската партия ХДС Фридрих Мерц за бежанците от Украйна разпали истински скандал в немските политически среди.

Той си навлече остри критики с обвинението си, че украинските бежанци се занимават със „социален туризъм“ в Германия, съобщиха немските медии, цитирани от Дир.бг.

„В момента наблюдаваме социален туризъм от страна на тези бежанци: в Германия, обратно в Украйна, обратно в Германия, обратно в Украйна“, каза Мерц по телевизия „Билд“.

Лидерът на ХДС, заяви, че първоначално украинските бежанци са имали право на социални помощи съгласно Закона за помощи за търсещите убежище – от юни те получават основни обезщетения, т.е. същите помощи като получателите на Hartz IV (немска програма за социално подпомагане) например.

Мерц очаква още по-големи проблеми с бежанците от Русия, „ако федералното правителство направи това, което предложи федералният министър на вътрешните работи, т.е. да осигури достъп до Федерална република Германия на практически всички, които са отказали военна служба или мобилизация в Русия“. ХДС/ХСС е „категорично против това“, каза той.

Последва вълна от реакции от всички партии.

„Говоренето за социален туризъм разрушава социалното единство, което досега сме имали в подкрепа на Украйна и приемането на бежанци“, заяви социалдемократът и ръководител на комисията по външни работи Михаел Рот. „Всеки, който казва подобно нещо, няма чувство за отговорност и съпричастност“, добави той.

Ръководителката на Съюза на младите социалисти Джесика Розентал нарече изявленията на Мерц „отвратителни и неприлични“ и заяви, че „Мерц показва, че ХДС е солидарен с Украйна само докато това служи за повишаване на собствения му авторитет“.

Депутатът от фракцията на Свободните демократи Константин Куле заяви, че „Германия не може да си позволи дебат за бежанците в тона на Фридрих Мерц“.
Ръководителят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман заяви, че през 2013 г. терминът „социален туризъм“ е бил обявен за „нежелана дума“. „Желанието да се прочуеш чрез обезценяване на други хора е инструмент, до който десните популисти редовно прибягват. Фридрих Мерц също знае това. Изглежда е готов да използва всякакви средства, за да повиши собствената си популярност.“, написа тя в Twitter.

Лидерът на Зелената партия Омид Нурипур обвини ХДС, че и друг път не е проявявал солидарност с народа на Украйна. „Отказът на Бундестага да отпусне 25 млн. евро заеми на украински компании миналата седмица е доказателство за това“, каза той.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер (ГСДП) заяви, че използването на думата „социален туризъм“ е недостойно за един демократ.
Преди това Фезер заяви относно бягащите от Русия пред в. „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“, че дезертьорите, заплашени от жестоки репресии, обикновено получават международна закрила в Германия.

„Всеки, който смело се противопоставя на режима на президента Владимир Путин и по този начин се излага на голяма опасност, може да подаде молба за убежище в Германия на основание политическо преследване“. Предоставянето на убежище обаче е решение за всеки отделен случай, в рамките на което се извършва и проверка на сигурността.

Според външнополитическия експерт на Зелените Юрген Тритин няма съмнение, че руските граждани, които са несъгласни за воюват в Украйна, трябва да получат защита и в Германия: „Всеки, който се опитва да попречи на това, върши работата на подстрекателя към война Владимир Путин“, каза той в предаването „Frühstart“ по RTL.

Още от Свят