Хашим Тачи в Хага

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви на прокурорите в Хага, че не е извършил никакви престъпления през войната през 1998-1999 г. предаде АП. Тачи бе разпитван в продължение на четири дни за ролята и отговорностите му по време на войната и периода, обхванат от мандата на Специализирания съд.

„В случай, че те го правят по професионален, безпристрастен и честен начин, лесно могат да заключат, че не съм извършил престъпление или нарушение“, каза той пред журналисти пред централата на съда в Хага, докато малка група привърженици скандираха името му.

В края на юни специален трибунал обвини Тачи във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта със Сърбия през 1998-1999 г., който донесе на Косово независимост.

Тачи и други са обвинени, че са „криминално отговорни за близо 100 убийства“, както и други престъпления срещу сърби, цигани и други.

По-късно тази година съдия ще реши дали официално да бъдат повдигнати обвинения срещу най-влиятелния косовски политик.

Тачи заяви преди, че ще подаде оставка, ако обвиненията бъдат потвърдени.

Хашим Тачи вече е в Хага за разпитПрезидентът на Косово Хашим Тачи трябва да бъде изслушан днес от Специалната прокуратура в Хага, коя…Jul 13 2020skafeto.com

loading...