Хелоуин Сеул

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Вече се съобщава за 151 загинали на завършило трагично градско празненство за Хелоуин в Сеул, съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап. Още 150 са ранените, като 19 от тях са в критично състояние. Предпоследното съобщение беше за 120 загинали. Десетки бяха премазани от тълпата при огромно шествие в южнокорейската столица, което се разви по неочаквано страшен начин. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур в неделя, който ще продължи до 5 ноември. Кметът на града прекъсна европейската си визита и спешно се върна в родината си, предава Сега.

Инцидентът се е случил в тясна улица на търговския квартал Итеуон, където са се струпали над 100 000 души, празнуващи първия Хелоуин без маски и ограничения от началото на пандемията. Си Ен Ен съобщи, че събитието е популярно в цяла Азия и в Сеул са пристигнали много хора отвсякъде – хотелите са били препълнени с гости именно за този купон. Кварталът е пълен с барове и ресторанти и особено популярен сред младите.

Сред жертвите има 19 чужди граждани, включително хора от Китай, Иран, Норвегия и Узбекистан. Властите са получили 3580 сигнала за изчезнали близки до днес по обед местно време, съобщи Си Ен Ен.

Първите сигнали за проблеми идват малко преди 22:24 ч. местно време – за хора, „погребани“ от тълпата, съобщи Си Ен Ен. Очевидци твърдят, че още към 19:00 ч. местно време улиците в квартала са били претъпкани, а към 22:00 ч. вече е било невъзможно човек да мърда. „Хората не можеха да дишат“, разказват присъствали. Би Би Си съобщи, че още преди първите сигнали до полицията в социалните мрежи е имало коментари, че в Итеуон има опасно много хора, както и призиви районът да се избягва. „Страшно е опасно в Итеуон в момента“, гласи един туит. „Най-добре се приберете, преди да е станало опасно и в други райони“, гласи друг пост. Дори след пристигането на първите линейки и пожарни обаче, много празнуващи не са разбрали какво се случва. Впоследствие до всеки мобилен телефон в района на стълпотворението е изпратен есемес с призив за напускане на мястото, съобщи местен журналист пред Би Би Си.

Репортажите предадоха покъртителни картини от мястото на трагедията – десетки тела на улицата, потоци от плачещи хора, все още в празничните си костюми, върволица от носилки, чакащи да изнасят телата на загиналите. Спешни екипи и обикновени граждани прилагаха сърдечен масаж направо на тротоара. Целият наличен състав в Сеул на Спешна помощ, пожарната и полицията е на мястото на трагедията, към нея са пренасочени и екипи от цялата страна – за часове спасителите се увеличиха от 400 до над 1700 души, сред тях 1100 полицаи и 517 пожарникари са в района.

Властите изключиха още снощи в района да е имало изтичане на газ или пожар. Според една от версиите, сред хората плъзнал слух, че в близък клуб се е появила неназована до този момент знаменитост, и това тласнало тълпата неудържимо напред, премазвайки хората по наклонените, тесни улици.

Още от Свят


loading...