Снимка: maltman23 @ flickr.com

На хиляди жители на Хонконг ще бъде предложено временно „сигурно убежище“ в САЩ, каза президентът Джо Байдън. Той заяви, че тъй като свободите на Хонконг са били нарушени от Китай, САЩ ще позволят на посетителите да останат за период от 18 месеца.

Хиляди жители на Хонконг, които вече са в САЩ, могат да се възползват от новата ситуация. Китай от своя страна реагира гневно на съобщението, описвайки решението като груба намеса във вътрешните работи на Хонконг.

Обединеното кралство предложи на хората от Хонконг път към постоянно пребиваване след миналогодишното приемане на китайския закон за сигурност за територията. Законът криминализира това, което се счита за акт на отцепване, подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение.

Байдън допълни, че има „убедителни външнополитически причини“, които да позволят на посетителите от Хонконг да останат.

Той каза, че Китай „подкопава останалите си демократични процеси и институции, налага ограничения върху академичната свобода и потиска свободата на печата“.

Той посочи арестите на над 100 души, включително активисти и опозиционни политици, при новия режим на сигурност.

Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгю разкритикува действията на правителството на САЩ, което според него „пренебрегва и изопачава фактите и грубо се намесва във вътрешните работи на Китай“.

Офисът на китайското външно министерство в Хонконг заяви, че САЩ са участвали в „заговор за противопоставяне на Китай и разпалване на проблеми в града“.

Самюел Чу от базирания във Вашингтон Съвет за демокрация в Хонконг, който се бори за този ход, казва, че групата изчислява, че решението може да засегне около 100 000 души.


loading...