Хората на Путин Лондон олигарси

Руските милиардери са завели дела в лондонски съд заради книгата „Хората на Путин“, издадена от HarperCollins, пише „Файненшъл таймс“. През март и април 2021 г. Михаил Фридман, Пьотър Авен и Шалва Чигирински са завели дела за клевета и защита на данните срещу това издателство и самия автор на книгата Катрин Белтън. По-рано това беше направено и от Роман Абрамович.

Говорителят на Фридман заяви пред изданието, че Авен и самият Фридман не са знаели предварително за другите дела за клевата. Тези двама бизнесмени „не са контактували и не са се споразумели за правна стратегия с други ищци или техните адвокати“.

Фридман и Авен се обърнаха към съда едва след като „подсъдимият отказа да обсъди редица мерки за отстраняване на нарушенията“, предложени от адвокатите.

В същото време HarperCollins обяви, че „енергично ще защитава“ тази „аплодирана и новаторска книга и правото да пише по въпроси от значителен обществен интерес“.

Преди това стана известно, че собственикът на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович също съди издателството, издало книгата „Хората на Путин“.

По-рано вестник „Таймс“ съобщи в статия за връзката му с управляващите на Русия. Изданието твърди, че Абрамович е закупил яхта за руския президент Владимир Путин. „Индипендънт“ писа за връзката на Абрамович с нелегалните доходи на руския лидер, позовавайки се на личното мнение на опозиционния политик Алексей Навални.

„Дейли мейл“ повтори данните, публикувани в статията на „Таймс“.

След това той получи опровержение на информацията, публикувана в британските медии.


loading...