https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Това, което се случи в Русия, ще бъде повторено. Това мнение изрази пред Нова телевизия разследващият журналист Христо Грозев по повод опита за бунт на шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Той прогнозира, че в близките шест месеца ще видим завършек на започнатото в Русия.

Според него щетите са за имиджа на Владимир Путин, който досега е бил представян като „човек, който не може да бъде атакуван, който така добре балансира всички различни кули в Кремъл“.

Случилото се показало как руският лидер по случайност е спасил поста си.

Грозев коментира и възможните причини, поради които Пригожин е спрял „похода си за мир“ към Москва.

„От една страна Пригожин не получи очакваната подкрепа от някои от своите поддръжници, може би хора в специални служби, които му бяха обещали или намекнали, че ще получи подкрепа“, отбеляза той.

По негови думи много важен елемент е подкрепата, която е очаквал от генерал Суровикин, който в момента на практика ръководи военната операция в Украйна. Американското разузнаване е знаело, доколкото разбираме от днешна статия в „Ню Йорк таймс“, за това, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин, посочи Грозев. Друга възможна причина за спиране на бунта според него е възможен натиск от специалните служби на ФСБ.