хърватска присъединяване към Еврозоната
Снимка: Luciann Photography from Pexels

Хърватска е напът да изпълни всички изисквания за присъединяване към Еврозоната през 2023 година. Въпреки ефекта на пандемията върху финансите, до края на годината публичният дълг ще се върне към нивата, изисквани по Маастрихското споразумение.

Това посочва финансовият министър на Хърватска Здравко Марич в интервю за SeeNews.

„Приемането на еврото е един от стратегическите ориентири към допълнителната интеграция с европейските институции“, посочва той.

Страната се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2013 година, а през миналата влезе във валутно обменния механизъм ERM II, предшестващ влизането в Еврозоната.

Преди месеци премиерът на Хърватска Андрей Пленкович също посочи, че страната цели да приеме еврото от януари 2023 година.

Конкретно що се отнася до публичния дълг, преди пандемията показателят намаляваше постепенно и отговаряше на изискването на ЕС за размер до 3% от БВП. През тази година заради корона кризата се очаква той да достигне 3,8%, но Марич очаква показателят да продължи да намалява и да се върне към изискваното равнище.

Вижте също:
„Ди Велт“: България може да съсипе еврозоната„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не бяхме виждали. През пролетта на миналата го…Aug 24 2021skafeto.com

Стив Ханке: Процесът за присъединяване на България към еврозоната намирисва на измама„Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не ка…Jul 4 2021skafeto.com


loading...