биткойнът цена
Снимка: Ivan Babydov from Pexels

След серия от спадове, включително в началото на тази седмица, цената на най-популярната криптовалута – Биткойн, се покачи на някой борси до около $26 000. Подемът се случи в ранните часове 12 септември, но по-любопитното е, че BTC се изкачи от $25,20 до нивото при $26,000 в рамките само на половин час, показват данните от Coinglass.

Скокът на цената не беше предизвикан от някакво конкретно събитие, а е задвижено от динамиката на пазара на фючърси върху Биткойн.

Какво доведе до покачването на цената?

Известният крипто анализатор, познат като „Skew“, описва това ценово движение като „класически шорт скуиз“. Вниквайки по-дълбоко в оценката на Skew, виждаме, че има ясно разминаване в делтата на кумулативния обем (CVD) на безсрочните договори (често наричани „perps“) в сравнение с действителната цена. В търговията отклонението между CVD и цената може да означава потенциален обрат. В този контекст, докато продавачите са се стремили да натиснат цената под $25 000, CVD предполага нарастващ натиск за покупка.

Skew предполага, че кулминация от фактори е довела до изтласкване на шорт позиции, при което тези, които са заложили срещу пазара – продавачите на шорт позиции, са били принудени да излязат отново на пазара, за да покрият позициите си, като по този начин допълнително са повишили цената на криптовалутата.


loading...