https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Цените в Европа на втечнения природен газ (LNG) паднаха до 18-месечен минимум, на фона на новините за завръщането на пазара на най-големия завод за LNG в САЩ, Freeport LNG. Freeport не работеше на пълен капацитет около половин година заради последиците от възникнал пожар в завода. Компанията планира да възстанови напълно доставките през първото тримесечие.

През 2023 г. на пазара ще има малко нови доставчици на LNG, така че цените на синьото гориво в следващите месеци ще зависят основно от ръста на потреблението в Азия, пише „Комерсант“.

По оценки на Platts, на 13 февруари средната цена на доставките на LNG за Северозападна Европа е била $14,82 за MMBtu ($530 за 1000 кубически метра), т.е. най-ниската от 23 август 2021 г., когато цената беше $14,7 за MMBtu.

Freeport LNG изпрати първата си пратка LNG след аварията до купувачи, на борда на кораба Kmalin Diamond на BP на 12 февруари след прекъсването, причинено от пожар в завод през юни 2022 г. Докато производствените мощности на завода бяха спрени, синьо гориво се вземаше от резервоарите за съхранение. Очаква се заводът да достигне пълен капацитет на работа през първото тримесечие на годината.

Freeport LNG може да изнася 16-19 LNG товари (кораби) на месец, като преди аварията заводът осигуряваше около 20% от износа на втечнен газ от САЩ. Излизането „от строя“ на Freeport LNG през лятото на 2022 г., увеличи паниката сред европейските купувачи, които се стремяха да заменят руския газ с алтернативни доставки, след началото на военните действия в Украйна.

Сега цените на LNG за доставки до Европа се доближиха до спот цените на европейските хъбове, макар че още през декември 2022 г. те бяха с почти 30% по-ниски поради факта, че приемащата инфраструктура (терминалите за втечнен газ) не позволяваше обработка на всички кораби и доставка на регазифицирания газ към вътрешността на континента. И към момента натоварването на приемните терминали за LNG в Европа остава високо.

Спот цените на газа в Европа продължават да падат – на фона на по-топло от обичайното време и намалено потребление от енергоемки предприятия – като се движат малко под 600 долара за 1000 кубически метра.

Запълняемостта на европейските подземни газохранилища като цяло остава висока – 66%, при 32,7% през миналата година по същото време, по данни на AGSI.