цените в Хърватия

Инфлацията в Хърватия стана обект на коментари в България. Заради закръглянето на цените в Хърватия държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците. В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените.

70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените днес са ги върнали обратно към нормалното. Хората в страната споделят, че цените са се увеличили. С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.

Дияна Гласнова, български журналист в Хърватия, каза, че проблемът в Хърватия е комплексен. Самото повишение на цените не може да се каже, че е след въвеждане на еврото, коментира тя.

Увеличаването на цените след въвеждане на еврото е минимално, допълни Гласнова. Тя също уточни, че се прави закръгляне на цените. Гласнова посочи и примери. Тя бе категорична, че цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили.


loading...