производството и износа на петрол през март Спадът на цените на петрола Кои държави ще свършат петрола най-бързо цените за купувачите на петрол
Снимка: Saudi Oil

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Петролът поскъпва във вторник сутринта след решението на Saudi Aramco да повиши цените за купувачите на петрол от всички региони, съобщава money.bg.

На 6 февруари държавната компания на Саудитска Арабия обяви , че цената на основния сорт Arab Light, доставен в Азия през март, ще се увеличи с 0,2 долара за барел. В резултат на това той ще бъде с 2 долара за барел по-скъп от кошница петрол от Оман и Дубай. Цената на този сорт се покачи за първи път от септември.

Покачването на цените за Азия е сигнал за по-високо от очакваното търсене на петрол в Китай, каза Фил Флин, главен анализатор в The Price Futures Group, пред Bloomberg. „Това би трябвало да осигури значителна подкрепа на пазара на петрол, като се има предвид нарастващата загриженост на инвеститорите относно размера на резервния производствен капацитет в света“, добави експертът.

Към 9:10 часа българско време априлските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,10, до $82,09 за барел. В понеделник цената на тези контракти се покачи с $1,05 (1,3%) до $80,99 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI към същия момент на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с $1,05, до $75,16 за барел. До края на вчерашната търговия стойността на тези контракти се увеличи с $0,72 (1%) до $74,11 за барел.

Бившият главен стоков анализатор в Goldman Sachs Group Inc. Джефри Къри каза, че според него свободният производствен капацитет в петролния сектор е на изчерпване и това може да бъде основен проблем за пазара през 2024 година.

Страховете от по-слаби доставки от Близкия изток след земетресението в Турция също допринасят за поскъпването на петрола. По-специално бяха преустановени операциите на турския петролен терминал Джейхан, отбелязва агенция Bloomberg.


loading...