https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Цените на един от най-популярните видове необработени диаманти в света падат с невиждани до момента темпове, съобщават световните агенции. Причината: Все по-голям брой американци, които са сред най-големите клиенти на диамантената индустрия, избират годежни пръстени, направени от лабораторно отгледани „скъпоценни“ камъни.

Лидерът в този бизнес – гигантът De Beers, настоява, че „сегашната слабост е естествен спад в търсенето, след като по време на пандемията купувачите, които не са били вкъщи, са покачили цените, като особено уязвими са били по-евтините годежни пръстени“, пише Bloomberg, цитирайки изявление на компанията.

Наистина търсенето на диаманти в целия свят отслабна след пандемията, тъй като потребителите отново харчат повече за пътувания и преживявания, докато икономическите насрещни ветрове намаляват разходите за лукс. Въпреки това, популярните в САЩ по-евтини едно- или двукаратови брачни пръстени тип „солитер“ отбелязаха много по-рязък спад на цените, отколкото останалата част от пазара.

Как реагира De Beers на по-слабото търсене на диаманти

De Beers реагира на отслабващото търсене, като намали агресивно цените на категорията, известна като „select makeables“ – необработени диаманти между 2 и 4 карата, които могат да бъдат нарязани на камъни с размер около половината от този, когато са полирани, като по този начин се получават централни диаманти за сватбени пръстени, които са с високо качество, но не са безупречни.

Компанията е намалила цените в тази категория с повече от 40% през последната година, включително с повече от 15 % през юли.

Някогашният монополист все още има значителна власт на пазара на необработени диаманти, като продава своите скъпоценни камъни чрез 10 продажби всяка година, при които купувачите – известни като притежатели на права – обикновено трябва да приемат предложените цени и количества.

Синтетичните камъни

Индустрията за синтетични диаманти обръща специално внимание на тази категория, в която потребителите са особено чувствителни към цените, като сега усилията се отплащат в най-големия купувач на диаманти в света. Промяната не означава, че годежните пръстени ще поевтинеят – въздействието е ограничено до пазара на необработени диаманти, непрозрачен свят на миньори, търговци и занаятчии, който е отдалечен на няколко стъпала от етикетите с цените в бижутерийния магазин.

Въпреки това мащабът и скоростта на срива на цените на един от най-важните продукти на диамантената индустрия накараха пазарът да се стресне. Сега въпросът е дали спадът в търсенето на естествени диаманти в тази категория представлява трайна промяна или е просто временно явление.