Цените на петрола в понеделник

Цените на петрола продължиха да падат на азиатските пазари в понеделник и удариха при 17-годишно дъно, докато коронавирусната криза ескалира в целия свят и не се вижда и край на започналата ценова война между Русия и Саудитска Арабия.

Стойността на майските фючърси на сорта West Texas Intermediate (WTI) намаля с 5.85%. По данни на лондонската борса ICE, тази сутрин барел WTI струва малко над 20 долара. Отбелязаният минимум е 20.06 долара.

Сривът на цената дойде след като броят на починалите от COVID-19 скочи на над 30 000 през уикенда, тъй като случаите в тежко засегната Европа и Съединените щати не показват признаци за овладяване на пандемията.

Старшият американски учен д-р Антъни Фочи прогнозира, че вирусът може да доведе до смъртта от 100 000 до 200 000 в САЩ, а президентът Доналд Тръмп разшири насоките за „социално дистанциране“ до 30 април.

Президентът също така заяви, че очаква страната да бъде на път към възстановяване до 1 юни – отпада предишната прогноза за средата на април.

Вирусът е заразил над 140 000 в най-голямата икономика в света и е оставил повече от 2400 мъртви.

Пазарите на петрола намаляват от седмици заради ограничения за пътуване, налагани от правителствата по целия свят за борба с пандемията.

Дори когато търсенето спада, предлагането рязко се увеличава, след като най-големите производители – Саудитска Арабия и Русия, започнаха ценова война след спор дали да намалят продукцията, за да поддържат цените.

В края на миналата седмица Рияд заяви, че не е имал връзка с Москва относно потенциалните съкращения на производството, докато заместник-министърът на енергетиката на Русия заяви, че петролът с 25 долара за барел не е катастрофа за производителите в страната – сигнализирайки, че двете страни са все още далеч от споразумение.

Има опасения, че цената на „черното злато“ може да падне още повече, тъй като резервоарите за съхранение по целия свят приближават пълния си капацитет.

„Когато капацитетът за съхранение е запълнен, вероятно би трябвало да очакваме отговор от Саудитска Арабия, Русия и други производители на суровината“, казва анализаторът Стивън Инес от AxiCorp, макар да предупреждава, „колкото по-дълго отнема вземането на решение, толкова по-голям е рискът от нов рязък спад в цените на петрола“.

loading...