цените на природния газ

Откакто започна войната в Украйна Европа буквално е на колене пред Русия, когато става дума за газ. Синьото гориво от Руската федерация е все по-скъпо, заради геополитическата обстановка и на този фон Старият континент се опитва да се откъсне от зависимостта си от Москва. Къде успешно, къде не толкова.

Така или иначе, около цените на природния газ от Русия, закупуван от европейските страни, витаят доста митове.

Проверка в Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) показва, че противно на многото писания, Унгария изобщо не купува евтин газ, пише money.bg.

Митове и факти за цените на природния газ. Кой колко плаща?
Източник: ACER

Както се вижда на графиката, руският газ внасян от Унгария по дългосрочен договор, всъщност е сред най-скъпите в Европа. За сравнение, през февруари 2022 година Унгария плаща около 90 евро на мегаватчас, което е повече от цената на спот пазара по онова време.

От началото на 2021 година до февруари 2022 година поскъпването на синьото гориво от Руската федерация за Унгария е приблизително пет пъти. Това виждаме и в коментар на икономиста Георги Ангелов в личния му профил във Facebook. В него той се опитва да развенчае митовете, свързани с цената на руското синьо гориво, все още смятано от мнозина за по-евтино от различните алтернативи.

Нека се върнем на Унгария. Гледайки графиката на ACER не е изненада, че страната проявява все по-силен интерес към газовата връзка между България и Гърция. Именно чрез тази газова връзка Унгария би могла да получава втечнен или азерски газ от Гърция през България и Румъния на по-ниски цени и така да намали зависимостта си от Русия.

Ето и още един пример. Испания внася втечнен газ от САЩ по дългосрочен договор. Заедно с всички разходи за газификация, транспорт и регазификация втечненият газ за страната е по-евтин от руския газ за Унгария.

Истината е, че природният газ в САЩ е драстично по-евтин – колкото и разходи да сложим за транспорт и за газификация, той пак си остава по-евтин от руския. И тук две мнения няма.

Вижте още:
Сашо Дончев: Един министър на енергетиката не може да намери газ. Но 20 фирми могат„Един министър на енергетиката не може да намери газ. Но 20 фирми от региона, работейки в конкуренци…Jul 16 2022skafeto.com

Никой в България няма да студува поради липса на газ, уверява КЕВРКЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното. …Jul 16 2022skafeto.com


loading...