церемонията и британското кралско семейство
Робърт Клайв и Мир Джафар след битката при Пласи, 1757 г (Франсис Хейман, 1708–1776, Национална портретна галерия, Лондон)

Никой не разбира силата на церемонията и ритуала така, както британското кралско семейство. Това посочва в коментар CNN. За чужденците помпозността на ритуалите по повод смъртта на кралица Елизабет може да изглежда като надувка на отдавна изгубена империя.

А цялото дефилиране във военни униформи, процесиите, раздаването на нови кралски титли от крал Чарлз III и безкрайните церемонии изглеждат странни или дори абсурдни в една постимперска епоха.

Това не означава, че британците, които не са познавали друг национален лидер, са изпитали чувство на загуба. Но цялото това мрачно шоу има и по-дълбока цел.

Хореографията, обхващаща траура за кралицата и евентуалното коронясване на краля, е предназначена за плавно прехвърляне на властта и легитимността от единия монарх към другия. Тя показва, че основите на държавата са здрави, тъй като приемствеността, представена от Елизабет, се предава на наследник в непрекъсната верига, продължила 1000 години.

Сега е лошо време да бъдеш британски републиканец. Всеки, който се съмнява в привързаността на британците към тяхната монархия, бива изобличаван от хилядите лоялни поданици, които ще минат покрай ковчега на кралицата, или от милионите, които ще се изредят по улиците на държавното ѝ погребение в понеделник.

Смъртта на кралицата в замъка Балморал в Абърдийншър също така предостави ценна политическа възможност на онези, които искат да запазят Обединеното кралство заедно, като шотландците изиграха главна роля в нейното сбогуване.

Единбург може и да е най-роялисткият и юнионистки град в Шотландия, но препълнените тълпи на Кралската миля при преминаването на кортежа на кралицата обясняват защо шотландските националистически политици, които планират огромно конституционно земетресение – независимост – настояват, че нямат планове да се откажат от монархията.

Повечето държави, особено демократичните, имат някакъв вид церемониален конституционен танц, който предава властта между политиците или дава съгласието на народа за даден лидер. И въпреки че Съединените щати са родени в бунт срещу британската корона, методичното прехвърляне на монархията от Елизабет на Чарлз през изминалата седмица демонстрира точно този вид приемственост и легитимност, които бяха откраднати от американския народ от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2021 г.

САЩ имат своя собствена сложна парадна церемония за предаване на властта от един държавен глава на друг и за насърчаване на духа на националност и единство, чиято кулминация е президентската инагурация.

Като пренебрегна тези ритуали, Тръмп лиши наследника си Джо Байдън от чувството за легитимност сред всички американци, след като вече отказа да приеме изборната си загуба, организира въстание в опит да се задържи на власт и се измъкна от града преди инаугурацията.

Факелът така и не беше предаден и милиони американски избиратели все още се съмняват, че Байдън е техният законен лидер.

Това не са идеални сравнения. Но точно сега, близо четвърт от началото на 21-ви век, има признаци, че британската монархия, което е невероятно, е в по-добро състояние от най-мощната демокрация в света.

Вижте още:
Великобритания възражда морските конвоиВеликобритания координира със съюзниците си потенциален план за изпращане на военни кораби в Черно м…May 24 2022skafeto.com

AUKUS – Историческо партньорство за сигурност между САЩ, UK и Австралия срещу КитайАмериканският президент Джо Байдън направи официално изявление в сряда, с което обяви историческо па…Sep 16 2021skafeto.com


loading...