Цзян Цзъмин почина днес на 96-годишна възраст в Шанхай в 12:13 местно време, предаде китайската информационна агенция Синхуа. Причините за смъртта му са левкемия и полиорганна недостатъчност. Той беше лидер на страната от 1993 до 2002 г. Цзян Цзъмин се присъединява към Комунистическата партия три години преди основаването на КНР през 1946 г.

Получава образованието си като електроинженер в Шанхайския университет Jiaotong, след което заминава за Русия да учи в Московския автомобилен завод на Сталин (преименуван на ЗИЛ), където се обучава до 1956 г.

По време на управлението на Цзян Цзъмин законите на страната бяха затегнати в политическата сфера и бяха извършени сериозни реформи в икономическата сфера. Сред тях са: частичната приватизация, закриването на много големи държавни предприятия и премахване на принципа на „желязната купа с ориз“ (гарантирана работа, заплати и пенсии).

Бившият китайски президент Цзян Цзъмин почина на 96-годишна възраст

Новината беше съобщена от Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на Китайската народна република (КНР), Държавния съвет на КНР, Националния комитет на китайския народен политически консултативен съвет и от Централните военни комисии на ККП и КНР, уточнява Синхуа.


loading...