Руските сили по границите на Украйна цивилни жертви в Близкия изток служители напускат Пентагона атаки в космоса

Американското военно ръководство не е оповестило публично данните за големия брой цивилни жертви, включително деца, при въздушни удари в Сирия, Ирак и Афганистан през последните няколко години. Според вестник The New York Times в събота, който получи над 1,3 хиляди вътрешни документи на американското министерство на отбраната, ръководството на Пентагона не е провело пълноценни разследвания на подобни инциденти и не е предприело мерки за предотвратяването им в бъдеще.

Изданието отбелязва, че според официалната статистика на Пентагона при нанасяне на удари срещу бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак са загинали 1417 цивилни от 2014 г. насам, а други 188 цивилни са загинали като в резултат на американски въздушни удари в Афганистан от 2018 г. Анализираните от журналистите на изданието материали обаче сочат, че „стотиците жертви“ сред цивилното население просто не са били взети предвид. В същото време в момента не може да се установи точният им брой, признава вестникът.

Според The ​​New York Times цивилните жертви често са били причинени от факта, че военните, когато се готвят да нанесат удар, са преценили погрешно ситуацията на място, приемайки цивилните за терористи. В много случаи американският военен персонал не е преценил, че цивилните може да се намират в сгради, които са взети на мушка за удари.

Освен това в редица случаи, когато анализираха въздушни кадри преди удара, американските военни не информираха ръководството, че сред терористите може да има цивилни, включително деца. В същото време, въз основа на данните, получени от The New York Times, често качеството и броя на въздушните кадри по време на подготовката на удара не позволяваха да се установи напълно дали представители на цивилното население са били в района на бомбардировка.

Ръководството на Пентагона е публикувало оценки за възможни цивилни жертви само в малък брой случаи. В същото време вътрешните производства рядко водят до промени в подготовката за бъдещи операции и никога не водят до дисциплинарни производства срещу военнослужещи.

Бяха препоръчани пълни разследвания само за 12% от общия брой въздушни удари, при които можеше да загинат цивилни, а много от тях разчитаха на „непълни или неверни“ доказателства и бяха прекратени. В резултат на разискванията само „в по-малко от десет случая“ американското ръководство изплаща обезщетения на семействата на загиналите и ранените.

Говорителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) Бил Ърбан в отговор на искане на The New York Times каза, че „дори и при най-добрата технология в света възникват грешки поради непълна информация или погрешно тълкуване“. „Ние разследваме всеки достоверен случай и съжаляваме за всеки загубен невинен живот“, каза Ърбан. В същото време той подчерта, че „грешката при нанасяне на удари, довела до жертви сред цивилното население, допусната при най-пълна информация и при спазване на поставените задачи, не е основание за дисциплинарни наказания“.


loading...