циклона Янос

Продължава възстановяването на щетите след преминаването на циклона Янос в Гърция.

Българката Десислава Димитрова живее в една от най-засегнатите области в южната ни съседка – Кардица. По думите й, природното бедствие е нанесло сериозни материални поражения, като най-тежка е ситуацията в центъра на града, предаде БНТ.

Повечето търговски обекти са във вода и кал, налага се трактори и специална техника на местната Гражданска защита да разчистват и отводняват запушените шахти и канали.

От силното налягане на водата са изпочупени прозорците на магазините, наводнени са и повечето мазета на жилищните кооперации в центъра.

Сериозни щети има и върху земеделските земи – нивите на местните хора буквално са се превърнали в езера след проливния дъжд. Очакват се сериозни загуби за жителите на област Тесалия, където земеделието и в частност, отглеждането на памук, е основен поминък.

От днес отпада забраната за влизане и излизане от града. Училищата обаче ще бъдат затворени за два дни, докато трае разчистването на щетите и нормализирането на ситуацията.

До този момент е съобщено за три жертви на циклона Янос. Ураганният вятър изкорени дървета и причини спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. В централната част на страната нанесе щети именно в района на Кардица и Фарсала. Водата от придошла река унищожи мостове и сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. Железопътните връзки между Атина и Солун също бяха прекъснати.

Виж още:СТИХИЯ: „Янос“ унищожи плажове в Гърция (ГАЛЕРИЯ)Циклонът „Янос“, който взе три жертви в Гърция, унищожи плажове и нанесе огромни щети по села в стра…Sep 20 2020skafeto.com

Циклонът „Янос“ взе първа жертваВ Гърция силно земетресение удари остров Крит, а циклонът „Янос“ взе първа жертва. Природната стихия…Sep 19 2020skafeto.com

Георги Рачев с добра прогноза: Лятото продължава още!Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник…Sep 19 2020skafeto.com

loading...