Ципрас

Ако Преспанското споразумение не беше постигнато, сега на северната граница на Гърция щеше да има ситуация, подобна на тази в Либия – т.е. военно присъствие на Турция. Това заяви лидерът на СИРИЗА и бивш министър-председател на Гърция Алексис Ципрас в интервю за регионалната телевизия Star, цитиран и от Труд.

Ципрас подчерта, че с течение на времето дори онези, които са били критични към споразумението, разбират ползите, които то носи на Гърция. „Не само, че ние постигнахме решение, което гарантира мир и стабилност в региона – чрез създаване на съюзник на северните ни граници, но също така предотвратихме разширяването на Турция в региона. Това е много важно“, увери бившият премиер на южната ни съседка. Той казва, че споразумението е постигнало искрено решение на критични въпроси, свързани с културното наследство, но също така е сложило край на „неприемлива и нелепа стратегия за присвояване на гръцкото културно наследство“.

Успоредно с това Ципрас се „чуди“ къде изчезнаха всички, които тогава протестираха срещу споразумението. „Какво трябва да каже г-н Мицотакис днес на всички, с които е бил ръка за ръка и ги е мобилизирал, като им е казал, че това е предателско споразумение, след като сега се придържа към него и го зачита?“, попита лидерът на СИРИЗА.

Той добави, че в даден момент настоящият гръцки министър-председател „ще се изправи пред решенията си и ще трябва да се яви пред гръцкия народ и да обясни позицията си“, но също така, че през 2018 г. „с демагогска и популистка позиция по ключов национален въпрос“ целта му беше да стане министър-председател.

В интервюто, говорейки за споразумението със Северна Македония, Ципрас разкритикува правителството за трите меморандума, които все още не са включени в дневния ред за ратификация в гръцкия парламент, и заяви, че това „не е от полза на Мицотакис“.

Виж още:Ето истината, която разобличава македонизмаПри разрушаването на Чауш джамия в град Битолю през май 1956 година е открит каменен надпис на старо…May 26 2021skafeto.com

Зоран Заев: Как всички останали хора произхождат от маймуните, а само македонците от българитеВ опит да убеди бившия си български колега Бойко Борисов в цялата абсурдност на позицията на София п…May 21 2021skafeto.com


loading...