частна космическа станция
Източник: Pixabay

Collins Aerospace, дъщерно дружество на военния и космическия изпълнител Raytheon Technologies, работи върху технологии за контрол на околната среда и поддържане на живота за „частна станция в ниска околоземна орбита (НОО)“, според SpaceNews.

В момента се вливат много пари в развитието на търговско присъствие в космоса. Малката фирма е с възложен договор за 2,6 милиона долара от таен неназован клиент – знак, въпреки непрозрачността си, че надпреварата за търговска орбита се разгаря.

Работата на Collins включва машини, способни да контролират както температурата, така и нивата на налягане в космоса, което позволява продължително човешко присъствие, според докладите на SpaceNews.

Дъщерното дружество вече има богат опит. Всъщност то е зад настоящата система за възстановяване на водата на Международната космическа станция.

Шон Маклеод, директор по бизнес развитие на Collins Aerospace, каза пред SpaceNews, че „с навлизането на все повече дестинации за частната индустрия, търсенето на системи за поддържане на живота ще се увеличи“.

Има вероятност неназованият изпълнител да е Axiom Space, според анализа на SpaceNews. Базираната в Хюстън, частно финансирана космическа компания планира да построи своя собствена търговска космическа станция.

Компанията също така обяви екипажа за първата изцяло частна мисия в света за НОО през януари, на борда на космически кораб SpaceX Crew Dragon.

Остава неясно обаче дали Axiom Space стои зад договора на Collins. Компанията отказа да коментира зададените от SpaceNews въпроси.


loading...