черна дупка снимка

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Човечеството успя да направи първата в историята снимка на черна дупка. Тя е с огромни размери и се намира в центъра на галактика M87, съобщава Би Би Си.

Диаметърът ѝ е 40 милиарда километра, а в заснемането ѝ са участвали 8 телескопа, разположени по цялата Земя. Заедно те са образували един общ телескоп с диаметър 9000 километра.

Масата на черната дупка е 6,5 милиарди пъти по-голяма от този на Слънцето.

„Това, което виждаме, е по-голямо по размери от цялата ни Слънчева система“, споделя професор Хейно Фалке от Университета Радбауд в Холандия. Именно по негово предложение мрежа от телескопи, разположени по цялата планета, заснема черната дупка.

Изображението показва ярък „пръстен от огън“, както го описва проф. Фалке. Светлият ореол е причинен от горещия газ, попадащ в дупката. Този газ образува акреционен диск.

По-важното откритие е свързано с формата на черната дупка. Снимката показва, че тя е кръгла.

Светлината от акреционния диск е по-ярка от всичките звезди в галактиката M87 взети заедно – затова може да се види на такова разстояние от Земята. Галактиката се намира на 53 милиона светлинни години от Земята, като от центъра ѝ излиза мощна струя от материя, изхвърлена от черната дупка.

Галактиката M87

Тъмният кръг в центъра е самата черна дупка, като нейната гравитация е толкова силна, че дори светлината не може да ѝ избяга.

„Все едно се опитвате да заснемете портокал, намиращ се на Луната“, коментират трудността на заснемането участниците в проекта.

Осемте телескопа, носещи общото името Event Horizon Telescope, са работили заедно, като са събирали данни от 2006 година до сега. Първоначално се очакваше снимката на черната дупка да излезе през 2017 година, но затруднения в обработката на информацията станаха причина за забавянето. Голямата трудност при направата на изображението е, че данните трябва да се напаснат перфектно, като междувременно се изолира шумът от останалите обекти в галактиката.

Разположението на телескопите, заснели черната дупка

„Изучаваме черни дупки от толкова отдавна, че лесно забравихме, че досега никой не бе виждал такава“, коментира Франс Кордова, директор на Националната научна фондация, във пресконференцията във Вашингтон.

„Снимката отговаря напълно на очакванията за това как трябва да изглежда черна дупка въз основа на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Тя предсказва как време-пространството е изкривено от екстремната маса на черна дупка. Днес получихме още едно силно доказателство в подкрепа на съществуването на черни дупки и в теорията на Айнщайн“, споделя астрофизикът Клифорд Уил от Университета Гейнсвил във Флорида.

Астрофизичката и участник в проекта Ферал Йозел коментира, че макар вътрешността на черната дупка да не може да се изучи, то там познатите ни физични закони биха били съвсем различни. Според нея тепърва предстои учените да коментират и изследват изображението.

Учените коментират, че постижението на проекта е огромно, защото това е първото оптично доказателство за съществуването на черни дупки. Предстои да бъде представена и първата снимка на черната дупка в центъра на нашата собствена галактика – Млечния път.

Два нови телескопа ще се включат в проекта Event Horizon Telescope през 2020 година, което означава, че знанията ни за черните дупки предстои да стават по-големи.

Вижте още:
Откриха рядка черна дупкаМного рядък вид черна дупка със среден размер са открили австралийски учени чрез нов метод, съобщава…Mar 30 2021skafeto.com

Учени разкриха най-близката до Земята черна дупкаEĸип oт acтpoнoми oт Eвpoпeйcĸaтa южнa oбcepвaтopия (ЕЅО) и oт дpyги инcтитyти oтĸpиxa чepнa дyпĸa, …May 7 2020skafeto.com 


loading...