Чернобил

Дрон засне за пръв път гръмналия през 1986 година реактор в АЕЦ Чернобил. 35 години след най-тежката ядрена катастрофа в историята някои райони все още са твърде радиоактивни, за да могат да се посетят от хора. Най-опасна е тъй наречената „Зона 0“ – гръмналият блок на съветската атомна електроцентрала, предава Дир.бг.

Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на висока радиация. Най-честото му приложение е да търси ядрени отпадъци. Този път той е използван с друга цел.

Elios 2 прелита във вътрешността на саркофага на АЕЦ-а, за да провери дали басейните на реактора съхраняват ядрено гориво. Заради екстремните нива на радиация от 26 април 1986 година до днес мястото не е било посещавано от никого.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, за да почисти района и да неутрализира опасността. 10 дни след аварията в АЕЦ Чернобил инженерите разбират, че съществува риск от мощна експлозия на ядрени изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на взрива би била над 3 мегатона.

Трима мъже – Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, влизат в басейните под реактора, за да източат водата. Те рискуват живота си, за да спасят милиони. Това са и хората били най-близко до мястото на аварията. Неочаквано за учените, те оцеляват след посещението на басейна под реактора.

Дронът обаче не изследва водните басейни под реактора, а тези, в които се изпраща отработеното ядрено гориво за временно съхранение. Там то престоява до своето охлаждане.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след аварията тесъщо са почистени, защото дронът не намира следи от ядрено гориво. Радиацията обаче е изключително висока.

Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ Чернобил. Докато Припят и околностите на атомната електроцентрала са своеобразна туристическа атракция, то достъпът до самия саркофаг е по-ограничен. Някои зони в него, като тази на авариралия реактор, са напълно забранени. Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в следващите 24 000 години.

Виж още:Четири мита за Чернобил – трагедията, която промени светаПреди 35 години в Чернобил се случи ядрена авария. Въпреки че тогавашните съветски власти не могат д…Jun 17 2021skafeto.com

Физик: Аварията във „Фукушима“ е с много по-опасни последствия от тази в „Чернобил“Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енер…Apr 28 2021skafeto.com


loading...