Новото правителство на Чехия отхвърли плана на предишната власт за задължителна ваксинация срещу коронавирус на възрастните хора и тези с определени професии. Това предаде Аосшиейтед Прес.

Предходният кабинет, ръководен от министър-председателя Андрей Бабиш, издаде заповед в началото на декември, която предвиждаше задължителна ваксинация за хората на възраст над 60 години, както и за медицинския персонал, полицаите, пожарникарите и студентите по медицина.

Мярката трябваше да влезе в сила през март. По-късно през декември обаче администрацията на Бабиш беше заменена от ново правителство, съставено от пет партии и ръководено от министър-председателя Петр Фиала.

„Съгласихме се, че ваксинацията срещу Covid-19 няма да бъде задължителна“, заяви Фиала, като подчерта, че неговото правителство все още смята ваксините за „най-доброто средство за борба с коронавируса“.

Противниците на задължителното имунизиране организираха няколко протеста в Прага и на други места в страната.

До момента 62,9% от чехите са напълно ваксинирани, което е под средното ниво за Европейския съюз. Почти 3,4 млн. души в 10,5-милионната държава са си поставили и трета доза ваксина.

Премиерът Фиала заяви, че около 90% от хората, които биха били обхванати от задължението за ваксиниране, вече така или иначе са се имунизирали.


loading...