Европейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш след одит на ЕС за негов конфликт на интереси, предадоха ДПА и Франс прес. ЕК заяви, че е решила да публикува силно критичния към Бабиш доклад вчера заради изтеклото време след препоръчването да се вземат мерки през 2019 г., както и заради високото равнище на обществен интерес.

Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия, е собственик на чешкия холдинг Агроферт (хранително-вкусова и химическа промишленост и медии). Той прехвърли холдинга на тръст, след като стана премиер през 2017 г., за да продължи да ползва европейски субсидии.

През 2018 г. компанията му е получила около 70 милиона евро от ЕС. След 2018 г. не са отпускани субсидии по засегнати от одита проекти.

„Безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията му от Бабиш е компрометирано, тъй като той е бил замесен в решения, които са касаели и Агроферт“, заяви ЕК.

„Дружествата от холдинга не е трябвало да получават субсидии“, добави тя. Според доклада всички помощи и субсидии, отпуснати след февруари 2017 г., когато Бабиш е прехвърлил Агроферт на тръст, се смятат за неправомерни.

Бабиш отрече с туит всякакъв конфликт на интереси и заяви, че този одит е бил „целенасочен и манипулиран“. „Винаги съм спазвал закона“, заяви той.

Лидерът на главната опозиционна партия, антисистемната Партия на пиратите Иван Бартош, заяви, че Бабиш трябва да поиска от Агроферт да върне субсидиите на чешката държава.

„Според нашите анализатори става дума за 20 милиарда крони (774 милиона евро)“, туитна Бартош, чиято партия изпреварва тази на Бабиш в социологическите анкети и може да я победи на парламентарните избори през октомври, отбелязва АФП.


loading...