Шанхайският планетариум

Шанхайският планетариум, който ще бъде най-големият в света, ще бъде официално открит за обществеността на 18 юли. Това съобщи местният информационен сайт „Пенпай“.

Този комплекс, който започна да се строи през ноември 2016 г., се намира в новия квартал Пудунг. Общата площ на основната сграда е 38 000 квадратни метра, а целият комплекс със съседни структури заема площ от 58 600 квадратни метра. Преди официалното откриване, администрацията на планетариума възнамерява да проведе няколко дни на отворени врати за журналисти и експерти, за да тества работата на съоръжението, преди посетителите да бъдат пуснати в него.

Планетариумът ще се състои от основни и редица спомагателни структури, между които младежки изследователски център и две обществени обсерватории. В изложбената част посетителите ще могат да видят около 70 фрагмента от различни метеорити, включително артефакти от Луната, Марс и астероиди.

Най-големият планетариум в света отваря в Шанхай

Колекцията ще включва и оригинални работи на Исак Нютон, Галилео Галилей, Николай Коперник и редица други учени. Технологии като визуализация на данни, добавена реалност, биометрия и изкуствен интелект ще намерят широко приложение в образователните програми на планетариума.

Основната сграда, според плана, се състои от три структури, които приличат на небесни тела: Окулус, обърнат купол и сфера, които заедно образуват гигантски астрономически инструмент за проследяване на времето въз основа на промени в светлината и сянката. Външно комплексът прилича на голям космически кораб от научно-фантастични филми или стилизирани орбити, по които се движат планетите.

Пешеходните пътеки около основната сграда са оформени по такъв начин, че да изглеждат като линии на галактическа спирала. По време на изграждането на планетариума са използвани екологично чисти материали и най-новите постижения на зелените технологии, за да се осигури функционирането на комплекса.


loading...